Zo maak jij jouw werkplek ergonomisch

  • door
ergonomisch werken

Werk jij achter een bureau? Dan weet je vast een zeker hoe belangrijk een ergonomische werkplek is. Als het goed is, is een van de eerste dingen die een werkgever verplicht is om te doen: je werkplek afstemmen op jouw persoonlijke voorkeur en houding. Een slechte houding is niet alleen slecht voor je lichaam, maar ook voor je productiviteit. Het is dus een win-winsituatie voor een werkgever om er voor te zorgen dat je werkplek een fijne werkplek is voor je lichaam. Aan het einde van dit artikel weet jij hoe je jouw werkplek ergonomisch kunt maken.

Ergonomische werkplek

Het creƫren van een ergonomische werkplek dus over het maken van een ruimte die is afgesteld op jouw lichaam. Een goede houding is daarbij van groot belang. Gelukkig zijn er een hoop bedrijven toegewijd aan het optimaliseren van je werkplek en zijn er een hoop creatieve oplossingen. Voorbeelden van deze creatieve oplossingen zijn:

  • Ergonomische toetsenborden
  • Ergonomische muizen
  • Zit-stabureaus
  • Ergonomische stoelen / krukjes

En ga zo maar door.

In dit artikel gaan we verder in op de ergonomische toetsenborden. Waarom hierop? Omdat dit een onderdeel is dat vaak wordt onderschat of zelfs vergeten.

Ergonomische toetsenborden

Een ergonomische toetsenbord zorgt ervoor dat je polsen goed ondersteunt worden en dat je schouders zich niet in een aparte houding hoeven te manoeuvreren. De toetsenborden zijn vaak iets compacter of juist gesplitst in twee stukken. De helling is soepel, zodat er minder druk vormt op je polsen. Daarnaast loopt de natuurlijke vorm van de hand een beetje bol. Probeer het zelf maar: Leg je hand op je bureau en ontspan. Je zult zien dat de natuurlijke houding van je hand bol is en niet plat. Een lichte helling of curve zorgt er dus voor dat dit perfect aansluit.

Wat heb je geleerd in dit artikel? Dat een ergonomische houding van belang is voor je gezondheid en voor je productiviteit. Ook dat er veel verschillende oplossingen zijn, dus denk er eens over na hoe jij jouw werkplek kunt verbeteren.