Serious gaming, meer dan een spel

  • door

Serious gaming, in het Nederlands serieus spelen, gaat verder dan louter vermaak. Daarom het woord serious voor het woord gaming. De doelstelling ervan is educatief en/of instructief. We praten over een interactieve vorm van spelenderwijs leren. Een vluchtsimulator is allang een normaal onderdeel van de pilotentraining. Serious gaming wordt voor steeds meer activiteiten toegepast. Niet alleen in de al genoemde vliegindustrie, maar ook onder meer in de wetenschap, defensie-industrie en de gezondheidszorg,  en voor de simulaties van rampen voor de training van rampenbestrijding. Behalve op de weg traint Max Verstappen ook met een simulator. Als de simulatie een betrouwbare weergave is van de werkelijkheid, dan is dit een aantrekkelijk middel, omdat de kosten van deze vorm van educatie/instructie doorgaans veel lager zijn. Als de kosten van praktijktraining lager zijn, dan wordt dat laatste uiteraard toegepast.

Gezondheidszorg

We lichten in dit artikel de gezondheidszorg er een beetje uit, mede omdat het een sector is waar je niet onmiddellijk aan denkt bij Serious gaming. Wil je meer weten over dementie? Dan is er een game die spelenderwijs je kennis over die ziekte verhoogt. Je moet eerst de symptomen leren onderkennen om te kunnen helpen. Er bestaat een game die helpt ouderenmishandeling te herkennen. Een ander game kan helpen bij revalidatie. Hulp bieden aan jongeren bij angst en depressies. Is het niet leuk dat verstandelijk minderbegaafde kinderen kunnen worden geholpen door onder meer geheugentraining, verbetering van het concentratievermogen en het omgaan met impulsen. Maar ook zijn er games voor medici, inclusief chirurgen. Laatstgenoemden kunnen voordat op bijvoorbeeld dode dieren te oefenen, dat eerst doen met een game. Dat is aan alle kanten een win-winsituatie.

Conclusie

Serious gaming is een belangrijk en niet meer weg te denken professioneel trainingsgereedschap geworden, die zeer breed inzetbaar is, en veel tijd en geld kan besparen. We moeten af van het stereotype van de introverte en zwaarlijvige jongen die videospellen speelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *