Het verschil tussen formele en informele scholing

Er bestaan veel verschillende manieren van leren. Online, klassikaal, in groepjes of alleen, thuis, op het werk, in het dagelijks leven: er bestaan eindeloos veel mogelijkheden om te kunnen leren. Hoe effectief dat leren gaat, verschilt per persoon. Wel kunnen we de manieren van leren onderverdelen in twee types: zo kun je formele scholing volgen of informele scholing. Benieuwd naar het verschil? Lees dan gauw verder!

Formeel leren

Formeel leren – formele scholing – is eigenlijk de traditionele manier van leren. Je krijgt fysiek les in een schoolgebouw door een professionele en ervaren onderwijzer. Het uiteindelijk doel is dat je de vooraf vastgestelde lesstof beheerst. Dit wordt vaak gemeten aan de hand van een toets, waarvoor je dan een voldoende moet halen. Deze manier van leren kan een volledige opleiding zijn of een cursus of training. Het hoeft ook niet per sé binnen een onderwijsinstitutie te zijn, maar kan ook via (bedrijf)trainingsorganisaties lopen. Tegenwoordig gaat het ook steeds vaker én gemakkelijker online. Formele scholing leidt altijd tot een aantoonbaar eindresultaat: een diploma of een certificaat. Hiermee kun je aantonen dat je de vereiste stof beheerst en het kunt toepassen. Onderwijsinstellingen of bedrijven zien dan dat jij de benodigde informatie hebt die zij eisen voor bijvoorbeeld een vervolgopleiding of een functie.

Informeel leren

Het tegenovergestelde van formele scholing is natuurlijk informele scholing. In principe kan dit type leren samengevat worden in één aspect: namelijk alles wat je leert buiten formele lessen om. Dit kan alsnog geregeld zijn door de school, bijvoorbeeld door middel van theaterbezoeken of gebedshuisbezoeken. Uiteindelijk leren scholieren hier alsnog van, alleen wordt het niet op de traditionele manier onderwezen. Andere simpele voorbeelden van informeel leren zijn bijvoorbeeld leren fietsen of veters strikken. Je leert dit buiten een schoolinstituut om en wordt niet afgesloten met een diploma.

Klik hier om meer informatie te lezen over formele- en informele scholing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *