Een droompiano vinden

  • door
piano kopen

Ik speel al vanaf mijn twaalfde piano, inmiddels ben ik 28 en afgelopen jaar wilde ik een nieuwe piano aanschaffen. De vraag waar ik toen mee zat was: “wat maakt een piano goed?” In deze blog deel ik met jullie de uitkomst van mijn zoektocht.Allereerst twijfelde ik of ik een nieuwe of een tweedehands piano wilde kopen. Ik heb me door verschillende pianowinkels laten vertellen wat het verschil nou echt inhoudt. Een tweedehands piano is vaak gereviseerd en heeft daardoor een eigen klank. Het ligt dan erg aan de restaurateur hoe de klank wordt en of de piano fijn speelt. Verder blijven binnen deze categorie Duitse piano’s langer goed door hogere kwaliteit. Merken als Grotrian-Steinweg, August Förster of Schimmel kunnen tijd een stuk beter aan dan bijvoorbeeld Yamaha en Kawaii. Voor nieuwe piano’s is het klankverschil erg subjectief. Duitse piano’s zijn vaak geschikter voor gevorderde spelers terwijl een Chinees merk ook prima kan zijn voor een beginnende speler. Een erg goede pianowinkel waar de nadruk op kwaliteit ligt op Duitse piano’s voor het kopen van een piano is Emile van Leenen Piano’s. Piano kopen?

De aanslag van de piano is naast de toon ook erg van belang. Veel spelen op verschillende piano’s maakt dat ik de piano vond die bij mij paste. Dit was een Grotrian-Steinweg piano. Naar mijn idee had dit instrument de mooiste klank en een erg fijn touché. Maar ik geloof er erg in dat elke piano anders is en dat iedereen moet zoeken naar wat bij zichzelf past. Ondersteuning van leraren of pianisten kan daar bij helpen. Verder vond ik op wikipedia een lijst met bekende pianomerken.

Een elektrische of digitale piano heb ik nooit overwogen. Ik vind een piano ook een mooi meubelstuk. En mijn pianolerares vertelde dat je nooit goed piano kan leren spelen op bijvoorbeeld een keyboard, omdat de aanslag hiervan toch een stuk anders is. 

Tot slot heb ik apart een pianobank gekocht. Bij de piano zelf zat een pianokruk maar ik wilde er een mooiere bank bij, om dezelfde reden dat dit ook een meubelstuk is. Ik heb ook gehoord dat veel pianobanken gaan kraken als ze geschroefde poten hebben. Bij de pianokrukwinkel verkopen ze alleen maar pianokrukken van goede kwaliteit.

Inmiddels heb ik mijn nieuwe piano nu 3 maanden geleden gekocht en ik heb er nog steeds erg veel plezier van. Ik hoop dat je wat gehad hebt aan mijn blog en ook slaagt in jouw zoektocht naar een droompiano.